Oorzaak hersenziektes achterhalen bij mensen met diabetes type 1

Bij mensen met diabetes type 1 komen dementie, beroerte en depressie tot twee keer zoveel voor als bij mensen zonder diabetes. Deze hersenziektes hebben een enorme invloed op het leven van mensen. Internist en onderzoeker Thomas van Sloten ziet in zijn omgeving en spreekkamer de grote gevolgen van deze hersenziektes. Daarom wil hij starten met een onderzoek om de oorzaak van hersenziektes bij mensen met type 1 te achterhalen en deze ziektes uiteindelijk te voorkomen.

Waarom krijgen mensen met diabetes vaker hersenziektes?

Op basis van eerder onderzoek vermoedt dr. Van Sloten waarom mensen met diabetes type 1 vaker hersenziektes krijgen. Een mogelijke oorzaak is dat bij hen de kleinste bloedvaatjes in de hersenen minder goed werken dan bij mensen zonder diabetes. Als dit het geval is, wil dr. Van Sloten ook onderzoeken of de schade aan de kleine bloedvaatjes de oorzaak is dat hersenziektes vaker voorkomen bij mensen met diabetes type 1.

Bloedvaatjes meten met superscherpe hersenscans

Voor dit onderzoek wil Dr. Van Sloten superscherpe hersenscans gebruiken. Met deze vernieuwde scans kan hij de kleinste bloedvaatjes van de hersenen van mensen met diabetes type 1 in beeld brengen. De techniek is nu zo ver, dat hij voor het eerst verschillende metingen kan doen in de hersenen om te kijken hoe goed de kleinste bloedvaatjes werken. Deze scans vergelijkt hij daarna met die van mensen zonder diabetes.

Dr. Van Sloten: 'Als we beter weten hoe de bloedvaatjes in de hersenen werken bij mensen met diabetes type 1, dan lukt het ons hopelijk om uiteindelijk een nieuwe behandeling te ontwikkelen die hersenziektes voorkomt.'

Doneer nu