Alles op alles om complicaties te voorkomen

Freek den Dulk kreeg 24 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. De ziekte heeft een enorme invloed op zijn dagelijks leven. Freek is de hele dag bezig om zijn bloedsuiker binnen de goede waardes te houden. Zo probeert hij de kans op complicaties te verkleinen. Maar Freek heeft ook andere zorgen. Mensen met diabetes type 1 hebben meer kans op dementie, beroerte en depressie dan mensen zonder diabetes.

Een vijand die overal kan toeslaan

Freek doet er alles aan om zijn diabetes zoveel mogelijk onder controle te houden, zodat hij minder kans heeft op complicaties zoals schade aan hart- en vaten, ogen, nieren en voeten. Dat doet hij onder andere door gezond te eten, goed te bewegen op zijn gewicht te letten en zijn bloedsuiker in de gaten te houden. Hij realiseert zich dat hij op een dag complicaties kan krijgen. 'Ik zie het als een ondergrondse vijand die overal kan toeslaan.'

Dementie lijkt mij verschrikkelijk

Mensen met diabetes type 1 hebben meer kans op dementie, beroerte en depressie dan mensen zonder diabetes. 'Dementie lijkt mij iets verschrikkelijks, omdat je eigenlijk jezelf verlaat, je wordt uitgevaagd en je hebt het niet meer onder controle.'Daarom werkt Freek mee aan een onderzoek van zijn internist dr. Thomas van Sloten. Het doel van het onderzoek is om uiteindelijk met een nieuwe behandeling hersenziektes bij mensen met diabetes type 1 te voorkomen.

Geef om mensen zoals Freek

'Voor de generaties na mij hoop ik dat er door meer onderzoek zoveel kennis is, dat we complicaties kunnen vermijden en misschien wel diabetes kunnen voorkomen. Zo kunnen zij zonder zorgen een mooi leven hebben.'

Freek zet zich in voor meer onderzoek naar diabetes. Draag jij ook bij? Met genoeg donaties kan dr. Van Sloten starten met zijn onderzoek om de oorzaak van hersenziektes bij mensen met diabetes type 1 te achterhalen en uiteindelijk te voorkomen. Geef om mensen met diabetes en doneer.

Doneer nu